Pas ratowniczy WĘGORZ WETIZ | drukuj |
---|---|
|
|
Pas
ratowniczy WĘGORZ WETIZ Składa się z elastycznego, nietonącego podłużnego pływaka wraz z szelką ratowniczą i linką. Stosowany przy indywidualnych akcjach ratunkowych na wodach otwartych. Opinamy pasem ratowanego i holujemy. Jeżeli ratowany jest przytomny, możemy pas podać lub rzucić. BARWA ŻÓŁTA Instrukcja konserwacji Wyrób po każdym użyciu należy wypłukać w czystej, słodkiej wodzie. Zabrudzenia mozna usuwać ręcznie, stosując delikatne mydło, nie wolno przekraczać temperatury 30 st. C. Suszenie w pozycji pionowej w temperaturze pokojowej w przewiewnym zacienionym miejscu. Instrukcja przechowywania Przechowywać w ciepłym, suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Nie dopuszczać do uszkodzeń mechanicznych i chemicznych. Produkt wykonany z pianki o zamkniętych porach. Siadanie, uciskanie, zgniatanie itp. niszczą strukturę doprowadzając do stopniowej utraty wyporności. Zgodny z parametrami pasa SLSA oraz ILS. Stanowi niezbędne wyposażenie pływalni i kąpielisk (Dz. U. z dn. 09.03.2012 poz. 261) PARAMETRY (ok.): 1/ PŁYWAK długość 95,0 cm wysokość 8,0 cm szerokość 14,0 cm waga 500 g kolor żółty 2/ LINKA PE (nie plącząca się) 3/ ORING 2 szt. - stal nierdzewna 4/ KARABINCZYK 1 szt. - stal nierdzewna 5/ TAŚMA szerokość 5,0 cm remizka nierdzewna Suma długości linki i taśmy nie mniej niż 280 cm Waga brutto WĘGORZA 680 g Ważne ! Chlor jest naturalnym składnikiem naszego środowiska. Pod względem rozpowszechnienia ma mocną pozycję plasując się w pierwszej dwudziestce z ponad setki znanych nam pierwiastków. Jony chlorkowe stanowią ok. 1,9% masy wszystkich oceanów (w przypadku Morza Martwego to ok. 21%). W organizmie człowieka o wadze 70 kg znajduje się około 95 g chloru. Używa się go w cyklu produkcji środków ochrony roślin, w przemyśle farmaceutycznym, w procesach uzdatniania wody, itd. Należy jednak pamiętać, że na pływalni - w środowisku o podwyższonej zawartości jonów chlorków możemy zaobserwować ograniczoną odporność przedmiotów znajdujących się w polu ich działania. Na przedmiotach np: polewanych (ochlapywanych, spłukiwanych) lub, na których jedynie skrapla się woda, stopniowo wzrasta stężenie chlorków, które osadzają się, wysychają i kumulują, a ostatecznie doprowadzić mogą nawet do całkowitego zniszczenia przedmiotu. W celu zapewnienia możliwości długotrwałej eksploatacji produktów wymagane jest regularne (przynajmniej raz w tygodniu) usuwanie szkodliwych związków chloru poprzez zmywanie ich np. czystą wodą, wysuszenie i przechowywanie w suchym, ciepłym, wentylowanym pomieszczeniu. Zabiegi konserwacyjne i oczyszczające (metoda i częstotliwość) uzależnione są od rodzaju środka (środków) chemicznego stosowanego do dezynfekcji wody w basenie oraz od poprawności jego stosowania. |